Gezondheid voeding en de medische wereld

Gezondheid voeding en de medische wereld

In het crematorium

Patsy Lee

Wanneer iemand overlijdt, vindt er een uitvaart plaats. Deze uitvaart bestaat uit een dienst met hier opvolgend een begrafenis of crematie. Een crematie vindt plaats in een crematorium; een begrafenis gebeurt op het kerkhof of de begraafplaats. In deze tekst gaan we kijken naar de historie van crematies en hoe een crematie precies werkt.

Uitvaart

De uitvaart bestaat eigenlijk altijd uit een dienst met daaropvolgend dus de crematie. Tijdens de dienst zullen dierbaren van de overleden persoon hem of haar herdenken door middel van verhalen, gedichten en muziek. Wanneer de dienst is afgelopen wordt de kist, met de overleden persoon, naar het crematorium gebracht waar vervolgens de crematie zal gaan plaatsvinden.

Crematie

Cremeren is in Nederland nog niet heel lang toegestaan. Dat betekent niet dat het eerder niet gedaan werd, maar pas sinds een korte tijd is cremeren toegestaan als een gangbare manier van lijkbezorging naast begraven. De overige manieren zijn in Nederland per wet verboden. In 1874 werd in Nederland de Vereeniging voor Lijkenverbranding gestart. Zij bouwden zo'n 40 jaar later ook het eerste crematorium van Nederland. De eerste crematie vond een jaar later plaats, maar toch is cremeren pas echt wettelijk toegestaan sinds 1968. Toch is cremeren in sommige gebieden in Nederland nog steeds niet echt geaccepteerd. Dat heeft te maken met geloof. De Katholieke kerk heeft namelijk liever dat iemand begraven wordt. Verboden is het niet, maar begraven heeft wel de voorkeur van de Katholieke kerk.

Bij een crematie wordt het lijk in een kist in een oven geduwd. Deze oven wordt vervolgens erg warm, namelijk 1100 graden Celsius. De kist verbrandt niet door vuur, zoals vaak wordt gedacht, maar puur door de hitte die ontstaat in de oven. Voor dat het lijk in de oven gaat, wordt er iets bijgelegd waardoor het ook na de verbranding duidelijk blijft om wie het gaat. Dit is om misverstanden te voorkomen. Het is natuurlijk vreselijk als iemand de as krijgt van een andere overleden persoon dan de dierbare die hij zelf verloren heeft.

As

De as die overblijft na de crematie is ongeveer 2 tot 3 kilo. Dat is natuurlijk inclusief kist omdat deze ook verbrand is. De nabestaanden mogen dan kiezen wat zij met de as gaan doen. Natuurlijk zijn hier wel regels aan verbonden, maar zij kunnen bijvoorbeeld de as verwerken in een sieraad of tattoo of zij kunnen het as verspreiden op een plek of in de lucht. Aangezien hier regels aan zijn verbonden kan dit natuurlijk niet overal en ligt het ook aan wat de overledene wilde. Ook kan de as alsnog begraven worden op verschillende plekken die hier speciaal voor zijn aangewezen.


Delen  

2019© Gezondheid voeding en de medische wereld
Over ons
Gezondheid voeding en de medische wereld

Hey! Welkom op mijn blog met als thema "Health & Medical"! Mijn blog gaat voornamelijk over gezondheid en het herstellen van ons lichaam. Om te beginnen ben ik al heel mijn leven geïnteresseerd in gezondheid, heel mijn leven let ik op mijn voeding, ik ben namelijk vegetarisch opgevoed, dus het is een soort van gewoonte geworden om op elk voedingsmiddel dat je consumeert te letten. Niet alle voedingsmiddelen of bestanddelen zijn gezond voor ons, vandaar dat jullie hierover wil informeren en jullie ook graag wat wil bijbrengen op medisch gebied. Onze gezondheid is het meest waardevolle dat we bezitten, het is zoveel waardevoller dan wat dan ook. Zonder een goede gezondheid is het moeilijk om gelukkig te worden en dat is waar het leven om draait, niet waar?

Archief
Recente artikelen