Gezondheid voeding en de medische wereld

Gezondheid voeding en de medische wereld

Begeleid wonen; hulp altijd nabij

Patsy Lee

Teveel mensen lopen vast in onze complexe samenleving. Als voorbeeld, probeer maar eens de goede zorgpolis uit te zoeken als u niet begrijpend kunt lezen. Probeer maar eens met uw geld uit te komen als u niet kunt rekenen en daardoor niet kan budgetteren. De reden waarom dit moeilijk kan zijn voor sommige mensen is heel divers. Iemand kan alleen in een woning vereenzamen, een hersenbeschadiging hebben, zwakbegaafd zijn, kampen met psychiatrische aandoeningen al dan niet met verslavingsproblematiek of een combinatie van de reeks. Om te zorgen dat die mensen niet tussen wal en schip vallen, niet als daklozen over straat zwalken of in een woning gaan zitten vervuilen, is er deze voorziening. Aldaar krijgt de doelgroep zorg op maat, achter de diagnostiek en problematiek zit een mens met zijn of haar eigen wensen en dromen. Het is niet uitzonderlijk dat iemand van de doelgroep een flinke restcapaciteit heeft en werkzaamheden verricht buiten de woonvorm, en binnen de woonvorm actief in het huishoudelijke is. En dit gaat tot zover dat vaak de problematiek die belemmert om zelfstandig te wonen niet eens meer opvalt. Soms krijgt iemand het zo goed door dat hij of zij door kan stromen naar een zelfstandige woonvorm. Meestal gaat dit met een tussenstap, dat de betrokkene nog enige tijd bezocht wordt door woonbegeleiders.

Sociaal pension
Ik schrijf een aparte alinea voor deze woonvorm. De reden, ik vind dat het meest sprekende hoe eenvoudig een systeem kan werken. Een systeem van geld afgeven, alles all-in, en zak- en kleedgeld terug. Dit kan gebeuren in combinatie met curatele of bewind. De kandidaat in de woonvorm heeft gegarandeerd gezond eten en drinken, ook aan het einde van de maand, en in zijn of haar kamer is hij of zij vrij. Het is zo makkelijk; biedt een dakloze of iemand die zit te vervuilen in zijn of haar huis een volledig ingerichte kamer aan met eigen douche en WC, de hulpverlening zit er vlak op en observeert de bewoner, en al snel komt er zicht op wat het beste is. Doorstromen, of daar blijven. Een sociaal pension is ook ideaal voor ex-gedetineerden. Helaas heeft het sociaal pension nog te vaak de naam 'gebruikersruimte' omdat het ontstaan is om de drugsoverlast van straat te halen, maar het is een stigma, het is onjuist.

Tot slot
Nuchter moet iedereen realiseren; niet iedereen is te helpen. Ondanks dat begeleid wonen heel veel mensen geholpen heeft en mensen nog steeds helpt om het leven op de rails te krijgen, vallen er nog steeds mensen buiten de boot.


Delen  

2020© Gezondheid voeding en de medische wereld
Over ons
Gezondheid voeding en de medische wereld

Hey! Welkom op mijn blog met als thema "Health & Medical"! Mijn blog gaat voornamelijk over gezondheid en het herstellen van ons lichaam. Om te beginnen ben ik al heel mijn leven geïnteresseerd in gezondheid, heel mijn leven let ik op mijn voeding, ik ben namelijk vegetarisch opgevoed, dus het is een soort van gewoonte geworden om op elk voedingsmiddel dat je consumeert te letten. Niet alle voedingsmiddelen of bestanddelen zijn gezond voor ons, vandaar dat jullie hierover wil informeren en jullie ook graag wat wil bijbrengen op medisch gebied. Onze gezondheid is het meest waardevolle dat we bezitten, het is zoveel waardevoller dan wat dan ook. Zonder een goede gezondheid is het moeilijk om gelukkig te worden en dat is waar het leven om draait, niet waar?

Archief
Recente artikelen