Gezondheid voeding en de medische wereld

Gezondheid voeding en de medische wereld

Welke behandeling rugklachten is het meest effectief?

Patsy Lee

Een zere of stijve rug komt maar al te vaak voor. Je zou denken dat pijnklachten in de rug juist ontstaan bij mensen die een fysiek intensieve baan hebben, wist je dat het tegenovergestelde waar is? Juist mensen die een zittend beroep uitoefenen, hebben vaak last van de rug. Door een verkeerde werkhouding en een gebrek aan beweging, kunnen er klachten in de rug en nek ontstaan. Wil je weten wat je hieraan kunt doen om pijn en stijfheid te voorkomen? Lees dan gauw verder wat de meest effectieve behandeling tegen rugklachten is.

De oorzaak van de pijn

Rugpijn is een breed begrip. Je kunt pijn aan de rug hebben vanwege een sportblessure, een klap op de rug, een ongeval of bijvoorbeeld door een verkeerde werkhouding. Pijn bij een kneuzing is bijvoorbeeld anders op te lossen, dan bij kramp in de spieren. De meest effectieve behandeling is inherent verbonden aan de oorzaak van de pijn. Ga daarom bij pijnklachten altijd eerst langs bij de huisarts. De huisarts zal jouw klachten analyseren en verder doorvragen. Vervolgens kan de huisarts inschatten wat de volgende stap zal zijn. Is er reden om naar het ziekenhuis te gaan en foto's te maken van de rug, of is een verwijzing naar een fysiotherapeut verstandig?

Fysiotherapie

Bij vrijwel elke vorm van rugklachten, kan een fysiotherapeut uitkomst bieden. Het is dan ook niet vreemd dat de meeste mensen van de huisarts worden doorgestuurd naar de fysiotherapeut voor een behandeling. Een fysiotherapeut kan massage technieken gebruiken om de rug lossen te krijgen en door middel van kracht en duw technieken enige strakke gewrichten losser maken. De fysiotherapeut geeft ook altijd oefeningen mee om thuis te doen. Op deze manier kan de rug losser blijven, of kun je spieren in de rug versterken om pijnklachten te voorkomen.

Oefentherapie

Omdat rugklachten voornamelijk ontstaan bij mensen die een zittend beroep uitoefenen, is het van groot belang dat er op de zithouding wordt gelet. Wanneer je 8 uur per dag een verkeerde zithouding aanneemt, blijven de klachten terugkomen. Oefentherapie richt zich op de verbetering van de houding. Een slechte zithouding wordt afgeleerd en betere houdingen worden aangeleerd. Zo kun je de oorzaak oplossen en voorkom je dat je nogmaals te kampen krijgt met rugklachten.

De meest effectieve behandeling rugklachten is natuurlijk afhankelijk van de oorzaak van de rugpijn en stijfheid. Wel is het zo dat het grootste gedeelte van patiënten met rugklachten worden doorverwezen naar de fysiotherapeut voor hulp. Heb je last van jouw rug? Ga dan langs bij de huisarts voor een doorverwijzing of bezoek de website van First Fysio.


Delen  

2021© Gezondheid voeding en de medische wereld
Over ons
Gezondheid voeding en de medische wereld

Hey! Welkom op mijn blog met als thema "Health & Medical"! Mijn blog gaat voornamelijk over gezondheid en het herstellen van ons lichaam. Om te beginnen ben ik al heel mijn leven geïnteresseerd in gezondheid, heel mijn leven let ik op mijn voeding, ik ben namelijk vegetarisch opgevoed, dus het is een soort van gewoonte geworden om op elk voedingsmiddel dat je consumeert te letten. Niet alle voedingsmiddelen of bestanddelen zijn gezond voor ons, vandaar dat jullie hierover wil informeren en jullie ook graag wat wil bijbrengen op medisch gebied. Onze gezondheid is het meest waardevolle dat we bezitten, het is zoveel waardevoller dan wat dan ook. Zonder een goede gezondheid is het moeilijk om gelukkig te worden en dat is waar het leven om draait, niet waar?

Archief